Case study

Αναγνώριση εικόνας

 

Για το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε ανάπτυξη εφαρμογής αναγνώρισης live εικόνας για γραμμή παραγωγής εύκαμπτων φωτοβολταϊκών.

  • Πρόβλημα

Κατόπιν ενημέρωσης από την εταιρεία, η οποία ήρθε σε επικοινωνία με την Depia Automations, πραγματοποιήθηκε ανάλυση των απαιτήσεων και προβλημάτων που αντιμετώπιζε στην διαδικασία παραγωγής και την εποπτεία της, σε συνεργασία της εν λόγω εταιρείας με το τμήμα software της Depia Automations, εντοπίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας, δουλεύοντας σε ένα ερευνητικό έργο κατασκευής καινοτόμων εύκαμπτων φωτοβολταϊκών, με μια τελευταίας τεχνολογίας γραμμή παραγωγής, χρειαζόταν έναν τρόπο να ελέγχουν όλα τα υλικά που συνθέτουν το φωτοβολταϊκό πάνελ κατά την διάρκεια της διαδικασίας και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τα οποία θα περάσουν. Εφόσον η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν υπήρχε την δεδομένη χρονική στιγμή, η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα της συνολικής διαδικασίας της σύνθεσης των υλικών, κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα σφάλματα επιδείνωναν την ταχύτητα και την απόδοση της, καθώς σε οποιοδήποτε σφάλμα η διαδικασία ήταν αναγκαίο να επανεκκινηθεί. Η γενικότερη οικονομία της παραγωγικής διαδικασίας επιδεχόταν βελτίωσης.

  • Σχεδιασμός

Οι έμπειροι προγραμματιστές και developers της Depia Automations αφού κατέγραψαν και καταμέρισαν, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους υπεύθυνους και το προσωπικό της εταιρείας, τα παραπάνω ζητήματα που εντοπίστηκαν, ξεκίνησαν τον σχεδιασμό ανάπτυξης.

Στόχος ήταν η ανάπτυξη μιας εφαρμογής, η οποία μέσω live εικόνας από camera, που θα τοποθετούνταν εντός της γραμμής παραγωγής, θα ελέγχει καθ’ όλη την διάρκεια για τυχόν σφάλματα. Εκτός της live camera, θα υπήρχαν και αντίστοιχα alarms, τα οποία θα λειτουργούν βασισμένα στην εικόνα που έρχεται από την camera, κάθε χρονική στιγμή, ώστε στην περίπτωση που κάποιο σφάλμα συμβαίνει, να είναι δυνατόν να εντοπιστεί άμεσα. Αφού επιλέχθηκε μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού, σχεδιάστηκε με προσοχή το πλάνο ανάπτυξης κώδικα για κάθε τμήμα ενός πειράματος ξεχωριστά.

  • Υλοποίηση

Εφόσον ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός ανάπτυξης του software, λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους παράγοντες, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη κώδικα σε C#. Η συγκεκριμένη γλώσσα επιλέχθηκε γιατί αποτελεί μια σύγχρονη, ευρέως χρησιμοποιούμενη και αναγνωρισμένη, καθώς και εύκολα επεκτάσιμη γλώσσα προγραμματισμού. Εκτός της επιλογής μιας γλώσσας προγραμματισμού, κρίθηκε απαραίτητο να διαμορφωθεί και μια, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του software, βάση δεδομένων και να διασυνδεθεί με το, υπό ανάπτυξη, πρόγραμμα προκειμένου να αποθηκεύονται όλες οι παράμετροι και τα δεδομένα που επιστρέφει η live camera από την διαδικασία παραγωγής, αυτόματα. Ταυτόχρονα με τις προαναφερθέντες υλοποιήσεις, πραγματοποιούνταν τακτικές επισκέψεις στη εταιρεία για εξοικείωση των ερευνητών και χειριστών στην χρήση της εφαρμογής, αλλά και λήψη feedback για την συνεχή βελτίωση της.

  • Αποτέλεσμα

Έχοντας πλέον μια εφαρμογή εποπτείας της διαδικασίας παραγωγής των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών, η οποία δίνει την δυνατότητα να οπτικοποιηθεί η διαδικασία και ο έλεγχος, καταφέραμε να μεγιστοποιήσουμε την ακρίβεια και την απόδοση του συστήματος. Το σύνολο της διαδικασίας παρακολουθείτε συνεχώς μέσω των καμερών και οποιοδήποτε σφάλμα ή απόκλιση, από τις επιθυμητές τιμές, προκύψει, παρατηρείται πλέον αυτόματα και ακριβώς την στιγμή που συμβαίνει. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των πειραμάτων παραγωγής των φωτοβολταϊκών αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό, εφόσον πλέον οι ερευνητές και χειριστές των σταδίων παραγωγής, έχουν τον πλήρη έλεγχο. Συμπερασματικά η συνολική διαδικασία έγινε ταχύτερη, αποδοτικότερη, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο από τους ερευνητές και μεγιστοποιώντας γενικότερα την οικονομία, χρόνου και χρήματος, του συστήματος και της εταιρείας.