Case study
Ερευνητικό πρόγραμμα κατασκευής εύκαμπτων φωτοβολταϊκών
Για το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε ανάπτυξη συστήματος δεδομένων το οποίο αφορούσε την αρχειοθέτηση και απεικόνιση δεδομένων των πειραμάτων, τα οποία λαμβάνουν χώρα στο εργαστήριο της εταιρείας.
Πρόβλημα
Κατόπιν ενημέρωσης από την εταιρεία, η οποία ήρθε σε επικοινωνία με την Depia Automations, πραγματοποιήθηκε ανάλυση των απαιτήσεων και προβλημάτων που αντιμετώπιζε στην διαδικασία παραγωγής και ανάλυσης δεδομένων και σε συνεργασία των υπευθύνων της εν λόγω εταιρείας με το τμήμα software της Depia Automations, εντοπίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας, δουλεύοντας σε ένα ερευνητικό έργο κατασκευής καινοτόμων εύκαμπτων φωτοβολταϊκών, με μια τελευταίας τεχνολογίας γραμμή παραγωγής, χρειαζόταν έναν εύκολο τρόπο ώστε να μπορούν να συγκρίνουν, να σχεδιάζουν νέα, αλλά και να ανατρέχουν σε παλαιότερα πειράματα.
Εφόσον ο συγκεκριμένος τρόπος δεν υπήρχε την δεδομένη χρονική περίοδο, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα της διαδικασίας σχεδιασμού και εκτέλεσης των πειραμάτων κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι ερευνητές ξόδευαν αρκετό χρόνο στον σχεδιασμό πειραμάτων αλλά και την αναδημιουργία των ήδη πετυχημένων. Γενικότερα, η απόδοση του συνολικού συστήματος ήταν αναγκαίο να αυξηθεί, γεγονός που αναμφίβολα θα ενίσχυε και την οικονομία της εταιρείας.
Σχεδιασμός
Οι έμπειροι προγραμματιστές και developers της Depia Automations αφού κατέγραψαν και καταμέρισαν, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους υπεύθυνους και το προσωπικό της εταιρείας, τα παραπάνω ζητήματα που εντοπίστηκαν, ξεκίνησαν τον σχεδιασμό ανάπτυξης. Στόχος ήταν η ανάπτυξη μιας εφαρμογής η οποία θα έδινε την δυνατότητα στους ερευνητές της εταιρείας να έχουν πρόσβαση σε ολόκληρη την συλλογιστική πορεία προηγούμενων πειραμάτων, στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, στα δεδομένα του πειράματος και στα αποτελέσματα που προέκυψαν. Εκτός αυτού, ήταν αναγκαίο να υπάρχει και η δυνατότητα να μπορούν να σχεδιάζουν ένα νέο πείραμα από την αρχή, με δυνατότητες visualization. Αφού επιλέχθηκε μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού, σχεδιάστηκε με προσοχή το πλάνο ανάπτυξης κώδικα για κάθε τμήμα ενός πειράματος ξεχωριστά.
Υλοποίηση
Εφόσον ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός ανάπτυξης του software, λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους παράγοντες, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη κώδικα σε C#. Η συγκεκριμένη γλώσσα επιλέχθηκε γιατί αποτελεί μια σύγχρονη, ευρέως χρησιμοποιούμενη και αναγνωρισμένη, καθώς και εύκολα επεκτάσιμη γλώσσα προγραμματισμού. Προκειμένου να καταγράφεται και να αποθηκεύεται η συνολική διαδικασία ενός πειράματος, όπως ειπώθηκε ως άνω, ήταν απαραίτητο να εξάγονται τα δεδομένα αυτόματα από την πειραματική γραμμή παραγωγής των φωτοβολταϊκών panel. Γιαυτό τον λόγο κρίθηκε απαραίτητο να διαμορφωθεί μια, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του software, βάση δεδομένων και να διασυνδεθεί με το, υπό ανάπτυξη, πρόγραμμα προκειμένου να αποθηκεύονται όλες οι παράμετροι και τα δεδομένα των πειραμάτων. Ταυτόχρονα με τις προαναφερθέντες υλοποιήσεις, πραγματοποιούνταν τακτικές επισκέψεις στη εταιρεία για εξοικείωση των ερευνητών στην χρήση της εφαρμογής, αλλά και λήψη feedback για την συνεχή βελτίωση της.
Αποτέλεσμα
Περνώντας από μια διαδικασία η οποία δεν χρησιμοποιούσε την τεχνολογία στον επιθυμητό βαθμό, όσον αφορά την καταγραφή, απεικόνιση και ανάλυση των δεδομένων των πειραμάτων, σε μια σύγχρονη εφαρμογή με δυναμικές δυνατότητες, καταφέραμε να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγικότητα και την απόδοση του συστήματος, αφού πλέον η διαδικασία σχεδιασμού, ανάκτησης και εκτέλεσης των πειραμάτων διαμορφώθηκε και οργανώθηκε σε ηλεκτρονική μορφή. Η αποτελεσματικότητα των πειραμάτων αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό, αφού πλέον οι ερευνητές μπορούν εύκολα μέσα από την εφαρμογή μας να ανατρέξουν στα παλαιότερα πειράματα, να τα συγκρίνουν, και να τα επανεκτελέσουν. Απόρροια των παραπάνω ήταν και η δεδομένη αύξηση της ταχύτητα της συνολικής διαδικασίας αλλά και της αξιοπιστίας και ακρίβειας των πειραμάτων. Συμπερασματικά η συνολική διαδικασία έγινε ταχύτερη, αποτελεσματικότερη, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο από τους ερευνητές και μεγιστοποιώντας γενικότερα την οικονομία του συστήματος και της εταιρείας.