Case study

Εφαρμογή Ενεργειακής Κατανάλωσης

Για το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε ανάπτυξη εφαρμογής δεδομένων καταναλώσεων ενέργειας, το οποίο χωρίζεται στις παρακάτω ενότητες:

1) Διαγράμματα καταναλώσεων κατά αναλυτή.

2) Heat Map καταναλώσεων.

3) Live μετρητές ενέργειας και alarms.

3) Συνολικές καταναλώσεις ενέργειας ανά μήνα.

4) Συνολικές καταναλώσεις ενέργειας ανά ημέρα ή ανά βάρδια.

  • Πρόβλημα

Κατόπιν ενημέρωσης από τις εκάστοτε εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με την Depia Automations έγινε καταγραφή των προβλημάτων, σε συνεργασία των υπευθύνων τους με το τμήμα software της Depia Automations και εντοπίστηκαν συγκεκριμένα ζητήματα.

Το κύριο πρόβλημα αφορούσε την τακτική παρακολούθηση και διαχείριση της ενέργειας που καταναλώνεται από τα μηχανήματα και γενικότερα το συνολικό σύστημα παραγωγής. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε αυτή η προοπτική. Η ανάγκη της εταιρείας ήταν να έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί συνεχώς την κατανάλωση ενέργειας των μηχανημάτων, καθώς και να είναι σε θέση να συγκρίνει τα ποσά ενέργειας που καταναλώνονται με αυτά προηγούμενων ημερών ή μηνών, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχών μεγάλες διαφορές, η παρακολούθηση των οποίων θα οδηγούσε σε χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα για την λειτουργία των μηχανημάτων. Δεδομένου της παραπάνω κατάστασης, η αξιοπιστία, η ακρίβεια και κυρίως η ασφάλεια της συνολικής διαδικασίας κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση και η οικονομία των διαδικασιών αδιαμφισβήτητα επιδεχόταν βελτίωσης, γεγονός που αποτελούσε πρωταρχικό στόχο της εκάστοτε εταιρείας.

  • Σχεδιασμός

Οι έμπειροι προγραμματιστές και developers της Depia Automations αφού κατέγραψαν και καταμέρισαν, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους υπεύθυνους και το προσωπικό της εταιρείας, τα παραπάνω προβλήματα που εντοπίστηκαν, ξεκίνησαν τον σχεδιασμό ανάπτυξης της εφαρμογής καταναλώσεων ενέργειας. Σχεδιάστηκε ένα πλάνο ανάπτυξης, συμφωνία με το οποίο, οι υπάλληλοι της εταιρείας θα ήταν σε θέση να παρακολουθούν, να διαχειρίζονται, να συγκρίνουν αλλά και να ενημερώνονται με alarms για κάθε πιθανή ανεπιθύμητη μέτρηση. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, η εφαρμογή μας θα εμπεριείχε πολλαπλά εργαλεία, όπου το καθένα θα παρείχε διαφορετικές αλλά εξίσου σημαντικές πληροφορίες και δυνατότητες. Αφού επιλέχθηκε μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού, σχεδιάστηκε με προσοχή το πλάνο ανάπτυξης κώδικα για το κάθε εργαλείο ξεχωριστά. Γενικευμένος στόχος αποτελούσε η ανάπτυξη μιας εφαρμογής η οποία θα διέθετε μια πλήρη εποπτεία των καταναλώσεων ενέργειας.

  • Υλοποίηση

Εφόσον ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός ανάπτυξης του software, λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους παράγοντες, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη κώδικα σε C#. Η συγκεκριμένη γλώσσα επιλέχθηκε γιατί αποτελεί μια σύγχρονη, ευρέως χρησιμοποιούμενη, αναγνωρισμένη, καθώς και εύκολα επεκτάσιμη γλώσσα προγραμματισμού. Προκειμένου να υλοποιηθεί η εφαρμογή, όπως ειπώθηκε ως άνω, ήταν απαραίτητο να εξάγονται τα δεδομένα ενέργειας αυτόματα. Γι ‘ αυτό τον λόγο κρίθηκε απαραίτητο να διαμορφωθεί μια, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του προγράμματος, αλλά και των μηχανημάτων της εκάστοτε εταιρείας, βάση δεδομένων και να διασυνδεθεί με το, υπό ανάπτυξη, software προκειμένου να λαμβάνουμε δεδομένα απευθείας από τα μηχανήματα. Ταυτόχρονα με τις προαναφερθέντες υλοποιήσεις πραγματοποιούνταν τακτικές επισκέψεις στη εταιρεία για εξοικείωση των χειριστών στην χρήση της εφαρμογή, αλλά και λήψη feedback για την συνεχή βελτίωση της.

  • Αποτέλεσμα

Πλέον έχοντας ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο εργαλείο εποπτείας των καταναλώσεων ενέργειας με δυναμικές δυνατότητες, κατέστη δυνατό να μεγιστοποιηθεί η παραγωγικότητα και η απόδοση του συνόλου των διεργασιών, αφού πλέον μπορούμε να γνωρίζουμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με την κατανάλωση ενέργειας. Τα δεδομένα και οι μετρήσεις έρχονται και απεικονίζονται αυτόματα στην εφαρμογή μας, με δυνατότητα απεικόνισης τους σε διαφόρων ειδών διαγράμματα, μετρητές και alarms κατευθείαν από τα μηχανήματα. Εκμηδενίστηκε ο κίνδυνος παράβλεψης κάποιας ανεπιθύμητης μέτρησης, γεγονός που εγγυάται μέγιστη αξιοπιστία και ασφάλεια για κάθε διεργασία. Συμπερασματικά η συνολική διαδικασία έγινε αποτελεσματικότερη, μεγιστοποιώντας γενικότερα την οικονομία του συστήματος και της εταιρείας αφού κάθε σφάλμα και βλάβη πλέον μπορεί να παρατηρηθεί αυτόματα.