Case study: Ανάπτυξη συστήματος δεδομένων

Εταιρία κονσερβοποιίας

Για το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκε ανάπτυξη συστήματος δεδομένων, το οποίο αφορά τις παρακάτω ενότητες:

1) Αποστειρώσεις

2) Φόρμες

3) Ενέργεια και Καταναλώσεις

4) Ζυγιστικά

  • Πρόβλημα

Κατόπιν ενημέρωσης από την εταιρεία, η οποία ήρθε σε επικοινωνία με την Depia Automations, έγινε καταγραφή των προβλημάτων της και σε συνεργασία των υπευθύνων της εν λόγω εταιρείας με το τμήμα software της Depia Automations εντοπίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα.

Το κύριο ζήτημα αφορούσε την ανάγνωση και καταγραφή των δεδομένων τα οποία ανακτούνται από τα μηχανήματα. Η χρήση παλαιού τύπου εφαρμογής και η υπέρμετρη διαφορά συμμετοχής του ανθρώπινου παράγοντα σε σχέση με τον τεχνολογικό, στην διαδικασία συλλογής και καταγραφής των δεδομένων, οδήγησε σε προβλήματα αξιοπιστίας, ακρίβειας αλλά και ασφάλειας. Τα δεδομένα συλλέγονταν και καταγράφονταν χειρόγραφα από τους χειριστές, γεγονός που έκρυβε κινδύνους λανθασμένης καταγραφής λόγω απροσεξίας. Επιπλέον, λόγω της χειροκίνητης διαδικασίας, η ταχύτητά της ήταν αδύνατον να φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η παραγωγικότητα κυμαινόταν σε μέτρια επίπεδα αφού χανόταν αρκετός πολύτιμος χρόνος των υπαλλήλων. Γενικότερα η απόδοση του συνολικού συστήματος ήταν αναγκαίο να αυξηθεί, γεγονός που αναμφίβολα θα ενίσχυε και την οικονομία της εταιρείας.

  • Σχεδιασμός

Οι έμπειροι προγραμματιστές και developers της Depia Automations αφού κατέγραψαν και καταμέρισαν, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους υπεύθυνους και το προσωπικό της εταιρείας, τα παραπάνω προβλήματα που εντοπίστηκαν στην διαδικασία της, ξεκίνησαν τον σχεδιασμό ανάπτυξης. Υπήρχε ανάγκη για μία ριζοσπαστική τροποποίηση του συστήματος που θα οδηγούσε στην συνολική αυτοματοποίηση του. Αφού επιλέχθηκε μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού, σχεδιάστηκε με προσοχή το πλάνο ανάπτυξης κώδικα για την κάθε διεργασία ξεχωριστά. Στόχος ήταν η ανάπτυξη μιας εφαρμογής η οποία θα αυτοματοποιούσε την συνολική διαδικασία, θα συγκέντρωνε τις διάφορες εργασίες σε ένα, ενιαίο και ευκόλως διαχειρίσιμο από τους υπαλλήλους της εταιρείας, πρόγραμμα.

  • Υλοποίηση

Εφόσον ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός ανάπτυξης του software, λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους παράγοντες, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη κώδικα σε C#. Η συγκεκριμένη γλώσσα επιλέχθηκε γιατί αποτελεί μια σύγχρονη, ευρέως χρησιμοποιούμενη και αναγνωρισμένη, καθώς και εύκολα επεκτάσιμη γλώσσα προγραμματισμού. Προκειμένου να αυτοματοποιηθεί η συνολική διαδικασία, ως άνω, ήταν απαραίτητο να εξάγονται τα δεδομένα αυτόματα από τα μηχανήματα της εταιρείας. Γιαυτό τον λόγο κρίθηκε απαραίτητο να διαμορφωθεί μια, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του προγράμματος, βάση δεδομένων και να διασυνδεθεί με το, υπό ανάπτυξη, software προκειμένου να λαμβάνουμε δεδομένα απευθείας από τα μηχανήματα. Ταυτόχρονα με τις προαναφερθέντες υλοποιήσεις πραγματοποιούνταν τακτικές επισκέψεις στην εταιρεία για εξοικείωση των χειριστών στην χρήση της εφαρμογή, αλλά και λήψη feedback για την συνεχή βελτίωση της.

  • Αποτελέσματα

Περνώντας από μια παλαιού τύπου εφαρμογή και μια, κατά το πλείστον, χειρόγραφη διαδικασία, σε μια πιο εκσυγχρονισμένη εφαρμογή με δυναμικές δυνατότητες καταφέραμε να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγικότητα και την απόδοση του συστήματος, αφού πλέον η διαδικασία ανάγνωσης και καταγραφής των δεδομένων αυτοματοποιήθηκε. Τα δεδομένα και οι μετρήσεις έρχονται και απεικονίζονται αυτόματα στην εφαρμογή μας, με δυνατότητα εκτύπωσης και απεικόνισης τους σε διαγράμματα , κατευθείαν από τα μηχανήματα. Εκμηδενίστηκε ο κίνδυνος χειρόγραφου λάθους, γεγονός που αυξάνει την ταχύτητα της συνολικής διαδικασίας αλλά εγγυάται και μέγιστη αξιοπιστία και ακρίβεια στις καταγραφές. Συμπερασματικά η συνολική διαδικασία έγινε ταχύτερη, αποτελεσματικότερη, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο από τους χειριστές και μεγιστοποιώντας γενικότερα την οικονομία του συστήματος και της εταιρείας.