Case study

Σύστημα Υπολογισμού Απόδοσης Εξοπλισμού

To O.E.E. (Overall Equipment Effectiveness) αποτελεί ένα πρότυπο μέτρησης της απόδοσης του εξοπλισμού. Συγκεκριμένα υπολογίζει το ποσοστό του χρόνου της συνολικής διαδικασίας παραγωγής το οποίο είναι πραγματικά αποδοτικό για την εταιρεία και τα μηχανήματα της.

  • Πρόβλημα

Κατόπιν ενημέρωσης από την εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με την Depia Automations, πραγματοποιήθηκε συζήτηση περί των προβλημάτων που αντιμετώπιζε στην συνολική διαδικασία παραγωγής αλλά και την απόδοση των μηχανημάτων και του χειρισμού αυτών από τους υπαλλήλους.

Οι υπεύθυνοι τις εταιρείας, χρειάζονταν ένα εργαλείο το οποίο θα είχε την δυνατότητα να εφαρμόζει το πρότυπο μέτρησης απόδοσης του εξοπλισμού Ο.Ε.Ε., σε μορφή software, που θα παρείχε στους χειριστές όλες τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την διαδικασία παραγωγής. Εφόσον το συγκεκριμένο εργαλείο δεν υπήρχε τη δεδομένη χρονική στιγμή, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα όλων των διεργασιών δεν ήταν δυνατόν να μετρηθεί και να κριθεί με βάση συγκεκριμένα standards, επομένως κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα.

Γενικότερα, η απόδοση των διαδικασιών και του χειρισμού των μηχανημάτων, ήταν αναγκαίο να παρακολουθείται και να βελτιώνεται, γεγονός που, χωρίς αμφιβολία, θα ενίσχυε την συνολική οικονομία της εταιρείας.

  • Σχεδιασμός

Αφού καταγράφηκαν και καταμερίστηκαν τα παραπάνω ζητήματα, τα οποία προέκυψαν, σε συζήτηση των υπευθύνων και του προσωπικού της εταιρείας, με τους προγραμματιστές και developers της Depia Automations, ξεκίνησε ο σχεδιασμός ανάπτυξης της εφαρμογής.

Στόχος ήταν η ανάπτυξη ενός software το οποίο θα έδινε την δυνατότητα στους χειριστές της εταιρείας να παρακολουθούν την συνολική παραγωγικότητα των διαδικασιών και της χρήσης των μηχανημάτων και ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα που εξάγει, θα βασίζονται στο διεθνές πρότυπο του O.E.E., προκειμένου η εταιρεία να μεγιστοποίηση την απόδοση και τους χρόνους της παραγωγής.

Αφού επιλέχθηκε μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού, σχεδιάστηκε με προσοχή το πλάνο ανάπτυξης κώδικα για κάθε τμήμα της εφαρμογής ξεχωριστά.

  • Υλοποίηση

Εφόσον ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός ανάπτυξης του software, λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους παράγοντες, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη κώδικα σε C#. Η γλώσσα προγραμματισμού C#, επιλέχθηκε γιατί αποτελεί μια σύγχρονη, ευρέως χρησιμοποιούμενη και αναγνωρισμένη, καθώς και εύκολα επεκτάσιμη γλώσσα προγραμματισμού. Προκειμένου να παρακολουθούνται όλα τα δεδομένα, μετρήσεις και χρόνοι της συνολικής διαδικασίας παραγωγής και χειρισμού των μηχανημάτων, ώστε να καταστεί δυνατό να απεικονίζονται και να συνδυάζονται με συγκεκριμένο τρόπο, ήταν απαραίτητο να υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς ανάκτησης και διαχείρισης τους.

Γιαυτό τον λόγο κρίθηκε απαραίτητο να διαμορφωθεί μια, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του software, βάση δεδομένων και να διασυνδεθεί με το, υπό ανάπτυξη, πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα με τις προαναφερθέντες υλοποιήσεις, πραγματοποιούνταν τακτικές επισκέψεις στη εταιρεία για εξοικείωση των χειριστών στην χρήση της εφαρμογής, αλλά και λήψη feedback για την συνεχή βελτίωση της.

  • Αποτέλεσμα

Με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της παραπάνω εφαρμογής, καταφέραμε να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγικότητα και την απόδοση του συστήματος, αφού πλέον το σύνολο των διαδικασιών και ο χειρισμός των μηχανημάτων, παρακολουθείτε σε τακτική βάση, με πολλαπλά εργαλεία απεικόνισης και διαμόρφωσης των δεδομένων. Με βάση τα αποτελέσματα που εξάγονται, η εταιρεία βρίσκεται σε θέση να προβαίνει, άμεσα, σε διορθωτικές κινήσεις στους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση της παραγωγής, με αποτέλεσμα η συνολική ασφάλεια και αξιοπιστία να βελτιστοποιείται.

Γενικότερα, το παραπάνω εργαλείο, εκμεταλλευόμενο στον μέγιστο βαθμό το πρότυπο του O.E.E., προσφέρει, ταυτόχρονα, αύξηση της απόδοσης των διαδικασιών, μείωση των συνολικών χρόνων και άμεση διόρθωση τυχόν προβλημάτων τα οποία είναι πιθανόν να προκύψουν.

Η ταχύτητα αυξάνεται, η αποτελεσματικότητα βελτιστοποιείται και η συνολική οικονομία της παραγωγής βελτιώνεται σημαντικά.