Case study
Hazard Analysis Critical Control Points
Το HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) ή αλλιώς “Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου”, είναι μια μέθοδος η οποία αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων και ποτών που παράγει μια επιχείρηση σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης.
Πρόβλημα
Εταιρείες και εργοστάσια τα οποία διαθέτουν διαδικασίες παραγωγής τροφίμων και ποτών είναι αναγκαίο να ελέγχουν σε μόνιμη βάση τις διαδικασίες αυτές, με σκοπό να αναγνωριστούν και να αποφευχθούν πάσης φύσεως κίνδυνοι. Προκειμένου να εφαρμόσουν την μέθοδο HACCP, ώστε να είναι εξασφαλισμένοι σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, χρειαζόταν ένα μέσο διασύνδεσης των δεδομένων από όλα τα μηχανήματα και μονάδες παραγωγής, και απεικόνισης τους, για γρήγορη και εύκολη εποπτεία. Γι’ αυτόν τον λόγο ήρθαν σε επαφή με την Depia Automations και σε συνεργασία των υπευθύνων τους με το τμήμα software της Depia, εντοπιστήκαν συγκεκριμένα ζητήματα. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου είδους εργαλείου θα ενίσχυε τον έλεγχο ποιότητας, την ασφάλεια και την αξιοπιστία της συνολικής παραγωγικής διαδικασίας και γενικότερα την οικονομία της εταιρείας.
Σχεδιασμός
Οι έμπειροι προγραμματιστές και developers της Depia Automations αφού κατέγραψαν και καταμέρισαν, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους υπεύθυνους και το προσωπικό της εκάστοτε εταιρείας, τα παραπάνω ζητήματα που εντοπίστηκαν, ξεκίνησαν τον σχεδιασμό ανάπτυξης της εφαρμογής. Σχεδιάστηκε ένα πλάνο ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο, οι υπάλληλοι και χειριστές της εταιρείας, μέσω της εφαρμογής μας, θα ήταν σε θέση να παρακολουθούν δεδομένα, όπως θερμοκρασία και πίεση, όλων των μονάδων και μηχανημάτων τα οποία συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία, να τα συγκρίνουν και να εξάγουν reports. Τα συγκεκριμένα reports μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εκτός από εποπτεία της διαδικασίας και για παρουσίαση σε οποιονδήποτε φορέα ελέγχου. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, η εφαρμογή μας θα εμπεριείχε πολλαπλά εργαλεία, όπου το καθένα θα παρείχε διαφορετικές αλλά εξίσου σημαντικές πληροφορίες και δυνατότητες. Αφού επιλέχθηκε μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού, σχεδιάστηκε με προσοχή το πλάνο ανάπτυξης κώδικα για το κάθε εργαλείο ξεχωριστά.
Υλοποίηση
Εφόσον ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός ανάπτυξης του software, λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους παράγοντες, προχωρήσαμε στην ανάπτυξη κώδικα σε C#. Η συγκεκριμένη γλώσσα επιλέχθηκε γιατί αποτελεί μια σύγχρονη, ευρέως χρησιμοποιούμενη, αναγνωρισμένη και εύκολα επεκτάσιμη γλώσσα προγραμματισμού. Προκειμένου να διαμορφωθεί η εφαρμογή, ως άνω, ήταν απαραίτητο να εξάγονται τα δεδομένα των μονάδων αυτόματα. Γιαυτό τον λόγο κρίθηκε απαραίτητο να διαμορφωθεί μια, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του προγράμματος, αλλά και των μηχανημάτων της εκάστοτε εταιρείας, βάση δεδομένων και να διασυνδεθεί με το, υπό ανάπτυξη, software, ώστε να λαμβάνουμε δεδομένα απευθείας από τα μηχανήματα. Ταυτόχρονα με τις προαναφερθέντες υλοποιήσεις πραγματοποιούνταν τακτικές επισκέψεις στη εταιρεία για εξοικείωση των χειριστών στην χρήση της εφαρμογή, αλλά και λήψη feedback για την συνεχή βελτίωση της.
Αποτέλεσμα
Πλέον, έχοντας ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο εργαλείο εποπτείας της λειτουργίας των μηχανημάτων, με δυναμικές δυνατότητες, κατέστη δυνατό να μεγιστοποιηθεί η απόδοση του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας. Επιπλέον, ενισχύθηκε η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα στην παραγωγή αλλά και την ανίχνευση πηγών κινδύνου, εφόσον η πλήρης εποπτεία που προσφέρει η εφαρμογή μας, διασφαλίζει μέγιστη ακρίβεια και ταχύτητα, μέσω των διαγραμματικών απεικονίσεων των δεδομένων και την εξαγωγή των report. Εκτός αυτού, τα συγκεκριμένα reports παρέχουν και πλήρη συμμόρφωση με την νομοθεσία τροφίμων.
Οποιαδήποτε πληροφορία είναι απαραίτητη για όλα τα μηχανήματα και τις μονάδες παραγωγής αποκτάται άμεσα, γεγονός το οποίο μειώνει σε μεγάλο βαθμό τα απορριπτέα τελικά προϊόντα, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα την στιγμή που χρειάζεται.
Συμπερασματικά η συνολική διαδικασία έγινε αποδοτικότερη, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα την συνολική οικονομία του συστήματος και της εταιρείας.